Natuurwerkdag Schaopedobbe 7 maart


Op de afgelopen najaarsbijeenkomst van onze werkgroep hebben we het erover gehad om een “natuurwerkdag” te houden. Er waren verschillende positieve reacties. We hebben dan ook besloten deze dag te houden op 7 maart a.s. en wel in het natuurgebied De Schaopedobbe, tussen Appelscha en Elsloo.
We gaan de handen uit de mouwen steken voor de in Friesland zeer zeldzame Bruine eikepage. Deze vlinder komt in Friesland eigenlijk alleen op de Schaopedobbe voor. De Bruine eikepage is voor de eiafzet afhankelijk van jonge eik op de overgang van grasland of heide naar struweel en bos. De bossen die de Schaopedobbe voor een belangrijk deel omringen bestaan voor het grootste deel uit oudere eik. Om daar verandering in aan te brengen gaan we op een paar plekken in de bosranden eiken afzetten (net boven de grond afzagen) zodat ze vervolgens opnieuw uit kunnen lopen. Hierbij ontstaan plekken waar de Bruine eikepage haar eitjes kan afzetten.
De deelnemers aan deze dag hoeven geen gereedschappen mee te nemen, daar wordt voor gezorgd. Tevens wordt er voor een kop soep gezorgd. Koffie, broodjes e.d. dienen door de deelnemers zelf te worden meegenomen.
We beginnen om 9.30 uur en verzamelen aan de zuidkant van het natuurterrein. Op bijgaand kaartje wordt de verzamelplaats (Amersfoortcoördinaat 214.1-551.5) weergegeven. Vanaf de doorgaande weg Appelscha – Elsloo gaat (vanuit de richting Appelscha) vlak voor de bocht in de weg een zandpad in noordelijke richting. De verzamelplaats ligt aan het eind van dit zandpad.
Trek geschikte kleding aan voor “werken in de natuur”, dus geen nieuwe spijkerbroek en sportschoenen!
Enigszins afhankelijk van het werktempo bepalen we op de dag zelf een eindtijdstip, maar dat zal in ieder geval niet later zijn dan 15.00 uur.
Alleen wanneer het hard regent gaat de werkdag niet door.
Tot ziens op 7 maart, op de Schaopedobbe. Geef even een berichtje wanneer je mee gaat, dan weten we van te voren hoe groot de groep ongeveer is.
Contactpersoon: Gerrit Tuinstra, op de dag zelf mobiel bereikbaar op nr. 06-13684171.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *